Več kot 100 000 zadovoljnih kupcev.
070 555 551
od ponedeljka do sobote: 8:00 – 20:00

Kako izbrati ustrezno kolesarsko čelado?

»Grem samo v trgovino ali moram nadeti kolesarsko čelado?«

Se tudi tebi večkrat poraja vprašanje, ali moram za 5-minutno pot v trgovino zares nadeti kolesarsko čelado? Če smo odkriti, nas večina tega ne naredi, kar pa ne pomeni, da je to pravilna odločitev.

Tudi, če na življenje ne gledaš  iz povsem pesimističnega vidika, nesreča nikoli ne počiva. Lahko se pripeti tudi na kolesu, na kratki poti v trgovino, padec pa je lahko prav tako usoden kot kjerkoli drugje.

Prav tako je treba upoštevati dejstvo, da se s porastom udeleženih kolesarjev v cestnem prometu  povečuje tudi število kolesrskih nesreč. Kot zanimivost lahko navedemo slovenske podatke, izmerjene sicer med letoma 2003 in 2014, ki poudarjajo, da se je delež udeležencev v kolesarskih nesrečah povečal za kar 13%.

Če še vedno nisi prepričan/a, da je uporaba čelade ne samo super zaščita, ampak tudi obvezna oprema vsakega kolesarja, pa te bodo zagotovo prepričala naša ponudba kolesarskih čelad.

Da bi že mlade kolesarje in kolesarke podučili o obvezni uporabi kolesarskih čelad, imamo v naši ponudbi tudi prikupne otroške kolesarske čelade. Trendovski vzorci in prisrčne barve bodo zagotovo navdušili vsakega malčka.

Z dobrim zgledom lahko kot starši naredimo največ. Otrok lahko nadene čelado takoj, ko so njegove vratne mišice dovolj močne, da nosijo dodatno težo. Pri večini je to že okoli 12 mesecev starosti. Ne samo kolo, tudi poganjalčki in skiroji, zahtevajo nošenje čelade. Pediatri opozarjajo, da lahko čelada naredi bistveno razliko med rahlimi odrgninami ali težjimi poškodbami glave.

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri kolesarske čelade za otroke?

  1. Pred nakupom obvezno preverimo, ali ima čelada pridobljen varnostni certifikat za kolesarjenje (CE EN 1078). Obstajajo namreč tudi večnameske čelade, ki so certificirane za več različnih športov. Izberimo primerno.
  2. Izmerimo obseg otrokove glave. To naredimo z merilnim trakom ali vrvico, ki jo namestimo vsaj 2 cm nad obrvmi ter tik nad ušesi. Izmerjeno dolžino primerjamo z velikostjo čelade.
  3. Prileganje mora biti optimalno, vendar čelada ne sme tiščati. To pomeni, da ob premikanju glave levo in desno, čelada ostane na mestu. V kolikor se čelada premika, bo primernejša izbira  manjša velikost. Prav tako v čeladi ne sme biti praznega prostora, kar lahko pogosto rešimo tudi z dodatnimi penami.
  4. Paščki morajo biti tesno pripeti, vendar ne smejo tiščati. To pomeni, da ob odpiranju ust otrok čuti oporo (pritisk v nasprotno smer), vendar ga pašček ne tišči. Nekatere čelade imajo tudi pinch free sistem, kar pomeni zaščito zaponke, ki preprečuje, da bi otroka priščipnili ter mu s tem pokvarili izkušnjo nošenja čelade. Upoštevajmo tudi dejstvo, da naj bo čelada enostavno nastavljiva tudi za otroka.
  5. Pozorni moramo biti tudi na zračnost čelade, morebitno zaščito pred mrčesom in konec koncev tudi dizajn, ki naj bo všečen predvsem otroku. Če ga vključimo v nakup nove čelade, bo le-ta zagotovo pogosteje krasila njegovo glavo.
  6. Vidnost čelade povečajo odsevni deli in majhna LED svetila na čeladi.

Kaj pa odrasli?
Postopek izbire prve kolesarske čelade za odrasle je zelo podoben. Izmerimo obseg glave ter glede na to izberemo velikost.
Tudi prileganje mora biti optimalno. Nekako velja podobno pravilo, pri premiku glave levo in desno mora tudi s paščki nepripeta čelada ostati na glavi.

Kakšno čelado izbrati?
Čelade v osnovi delimo na tiste za gorsko in na tiste za cestno kolesarjenje. Obstajajo seveda še full-face oz. downhill čelade, BMX/dirt čelade in celo čelade za mestno vožnjo.
Če nas bo kolo popeljalo predvsem po goznih in makadamskih poteh, potem izberemo gorsko ali treking čelado. Običajno jo prepoznamo po ščitnikih oz. t. i. vizirjih (za sonce, veje in druge ovire), ki jih cestne kolesarske čelade običajno nimajo. Prav tako so cestne čelade lažje in bolj aerodinamične. Katerokoli čelado bomo izbrali, naj bo ta predvsem varna in dobro pritrjena na glavo.

Osnovni model čelade, ki bo s svojo lahkotnostjo navdušil vse kolesarje, ki jih pot zanese tako na cesto, kot tudi na samotne gozdne poti in makadamske ceste. Mrežica proti mrčesu bo poskrbela za udobno vožnjo brez motečih insektov, trendovske barve pa za super cool videz pravega kolesarja.

Druge karakteristike:

-        narejena v Nemčiji z najstrožjimi varnostnimi zahtevami

-        Inmould tehnologija

-        optimalno nastavljiva (IAS 3.0)

-        24 odprtin


UVEX RISE

Gre za lahko cestno čelado, ki bo navdušila vse nadobudne cestne kolesarje, ki obožujejo hitrost in aerodinamiko. Izredno udobje ter 11 prezračevalnih con poskrbi za brezskrbno vožnjo, polno užitkov.

 

UVEX TRUE CC

Kolesarska čelada Uvex cc bo s svojimi barvnimi kombinacijami navdušila tudi vse kolesarke. Lahka ter popolnoma in enostavno nastavljiva se ponaša z izredno lahkostjo ter zračnostjo.

Preveri ženske kolesarske čelade Uvex. Tokrat z 20% popustom.

 

UVEX FINALE 2.0 in I-VO CC

Ne samo kolesarke, tudi kolesarji si zaslužijo trendi dinamičen videz ter 100% nemško varnost (Čelade so izdelane v Nemčiji.). Uvex Finale 2 sodijo med lahke in zelo zračne kolesarske čelade, v katerih bo vsak spust popolnoma varen in zanesljiv.

Uvex kolesarske čelade trenutno z 20% POPUSTom! :)

Ne glede na to, kakšno čelado potrebujete, boste v naši ponudbi zagotovo našli pravo zase. Izberite svojo že danes.