Več kot 100 000 zadovoljnih kupcev.
070 555 551
od ponedeljka do sobote: 8:00 – 20:00

Kakšna je razlika med dvoranskimi in supergami za outdoor uporabo?

Dvoranske superge so zelo specifične in imajo nekaj značilnih lastnosti, zaradi katerih lahko vse aktivnosti na parketu ali drugi umetni podlagi v notranjih prostorih potekajo še bolj optimalno, učinkovito, predvsem pa varno.

Superge za outdoor pa, poleg športnih panog kot so košarka, tenis, nogomet, vključujejo tudi obutev za prosti čas in rekreativno pohodništvo. Ravno zaradi tega je na tržišču zares velika izbira modelov superg za outdoor, ki bodo prav gotovo navdušile še tako zahtevnega športnika.

Dvoranske superge se od outdoor superg med drugim ločijo tudi po zunanjem izgledu in obliki, a to je le ena izmed mnogih razlik med njima, spodaj pa navajamo še ostale.

Podplat

Superge, primerne za dvoranske aktivnosti, imajo zelo značilen podplat. Ta je sestavljen iz čvrste gume, ki preprečuje zdrse in posledično varuje pred morebitnimi poškodbami, zvini ali zlomi nog in gležnjev. Vzorci na podplatih dvoranskih superg so različni, a ima vsak od njih svoj namen. Če pogledate stopalo takšne obutve, boste videli, da so eno v manjših oblikah, spet drugi tvorijo večje in povezane vzorce. Ti, med drugim, odločajo, kako se bo noga obnašala med aktivnostjo.

Podplati superg, ki so namenjene outdoor uporabi, se med seboj razlikujejo glede na namen in športno aktivnost. Po večini je zanje značilno, da so podplati teh superg bolj robustni in reliefni, saj so primerni za neravne in raznolike površine. Med outdoor obutev spadajo tudi pohodni čevlji, ki še posebej izstopajo s svojo obliko podplata in celotno zunanjo konstrukcijo. Ta je čvrsta, težka in kompaktna, ampak le tako lahko posameznika primerno obvaruje med hojo, hkrati pa zagotavlja zadostno mero udobja in fleksibilnosti.

Teža superg

Superge za zunanjo uporabo so običajno težje, saj so močnejše zgradbe in sestavljene iz debelejšega podplata. Kako težek je čevelj in kako čvrst je podplat, lahko preverimo tako, da poskusimo supergo upogniti. Dvoranski model se bo zaradi lažje konstrukcije podplata bistveno hitreje in bolj upognil kot, na primer, superga za outdoor. Te so lažje in lahkotnejše, kar lahko zaznamo tudi pri vsakodnevni uporabi.

Zgornji materiali

Če nam pri dvoranskih supergah ni potrebno biti posebej pozorni na premočljivost ali odpornost na vodo, pa je pri outdoor supergah zgodba drugačna. Ker te nosimo zunaj in po možnosti v različnih vremenskih pogojih, je dobro, da je tudi zgornji material superg iz trpežnih in vodoodpornih materialov. Tako ene kot druge superge pa morajo omogočati zadostno zračenje in dihanje, ki omogoča, da se noga ne poti in posledično ne povzroča neprijetnih vonjav in mokrega občutka med aktivnostjo. Zato je pogosto sestavni del zgornjega dela superg mrežica, ki deluje kot prepustna membrana. Te boste večkrat našli pri outdoor supergah, izključena ni pa niti pri čevljih za dvoranski šport.

Način zavezovanja

Superge si lahko zavežemo na več načinov. Dvoranske superge imajo običajno način vezanja na vezalke, medtem ko je pri supergah za outdoor več variacij. Lahko izberete tiste na klasično vezanje z vezalkami, lahko pa se odločite tudi za poseben način stiskanja oziroma spenjanja, ki z enim samim potegom napeljane »vrvice-vezalke« stisne supergo do te mere, da ta popolnoma zaobjame naše stopalo. Prednost takšnega načina vezanja je, da čevelj ostane zavezan in na mestu tudi ob ekstremnih pogojih in načinih gibanja.

Leave your comment