Več kot 100 000 zadovoljnih kupcev.
070 555 551
od ponedeljka do sobote: 8:00 – 20:00

Karakteristike dobrih pohodnih čevljev

Zato je nakup primerne pohodniške obutve izrednega pomena in mora biti dobro premišljen in pretehtan. Naj vam ne bo žal časa za raziskovanje kaj točno potrebujete za svoje željene ciljne točke, vaš način hoje in posebnosti vašega stopala. Raziščite kaj trg vse ponuja in še manj naj vam ne bo žal časa, ki ga boste porabili za poskušanja različnih modelov, ki vam bodo kar najbolj odgovarjali. Preverite različne materiale iz katerih so pohodni čevlji narejeni in kateri bi bili za vaše pohajkovanje najbolj primerni, poskusite modele, ki so na voljo in seveda ne pozabite tudi na lasten okus, kakšen čevelj vam je sploh oz. najbolj všeč.

Ko se odločamo za pohodništvo je pomembno, da se prvo sami pri sebi odločimo kam nas bo pot zanesla, predvsem kako visoko, da vemo na kakšen teren se moramo pripraviti. Nato preverimo kakšen čevelj bi bil za nas najbolj primeren. Pohodni čevlji se namreč delijo glede na to kako visoki so, na pohodne čevlje, pohodne gojzarje in gorniške gojzarje. Ali pa se delijo glede na težo, na lahke, srednje težke in težke pohodne čevlje. Poleg teh poznamo pa še superge za gorski tek ali tako imenovano Trail tek obutev. Vsak pohodni čevelj ima rahlo druge karakteristike in je seveda bolj primeren za en teren, za drugega spet manj in zato je tako pomembno, da se pred nakupom obutve zavedamo kakšne poti se bomo namenili z njimi prehoditi. Pri tem pa je pomembno tudi koliko prtljage bomo imeli s seboj, saj so tudi za to čevlji različno primerni.

Trail tek obutev je namenjena hitrem vzponu in sestopu, praktično brez prtljage, saj so čevlji nizki in še najbolj podobni supergam, le da so robustnejši in izdelani iz bolj odpornih materialov. Prav tako so lahko težji ali lažji, odvisno od modela in narejeni iz nepremočljivih ali pa bolj zračnih materialov.

Nizki pohodni čevlji so sicer podobni trail tek obutvi, a imajo precej robustnejši podplat, ki je primeren za bolj zahtevno podlago, a vseeno ne za preveč navpičen teren, saj gleženj in peta nista preveč trdno vpeta. Ti so večinoma narejeni iz vodoodpornega materiala in so zato tudi težji.

Srednje visoki pohodni čevlji ali gojzarji so od vseh modelov najbolj vsestranski in uporabni, in posledično tudi najbolj priljubljeni. Zaradi oblike dobro fiksirajo gleženj in peto, torej lahko z njimi hodimo tudi v višje terene, celo lažje ture v visokogorju je možne z njimi premagati. Kljub robustnosti, da so primerni za zahteven teren, so dokaj lahki, in pogosto igrajo kar vlogo zimskega čevlja, tudi za po mestu.

Visoki pohodni čevlji ali gojzarji so namenjeni zahtevnih visokogorskim turam, saj so primerni za zahteven teren, močne strmine in dolgo hojo. Podplat je trši in robustnejši od srednje visokih pohodnih čevljev, a predvsem je širši od alpinističnih čevljev, ki so z ožjo obliko primernejši za dereze in ostalo opremo, ki se potrebuje za visokogorje.

Leave your comment