Več kot 500 000 zadovoljnih kupcev.
070 555 551
od ponedeljka do sobote: 8:00 – 19:00

Pohodna obutev

Kako jo izbrati?

Hoja ima pozitivne učinke na naše zdravje, je učinkovita v boju s stresom ter pripomore k splošnemu dobremu počutju. Pohodništvo ni drag šport, oprema pa je zelo dostopna. Prav zato je pohodništvo med najbolj priljubljenimi športi v Sloveniji. Obutev za pohodništvo se razlikuje predvsem glede na zahtevnost tur, ki jih opravljamo. In toliko kot je različnih aktivnosti, je tudi različnih modelov čevljev na trgovskih policah in v naših omarah.

Enotnega pravila za pravilno izbiro čevljev ni. Na splošno velja, da si moramo vzeti čas za izbiro modela in velikosti, saj je obutev zelo pomembna za varnost in dobro počutje v naravi. Čevlji nas morajo čuvati pred poškodbami, dati podporo in oporo (nogi in telesu), blažiti udarce in vsak vzpon ali sprehod narediti lepši, enostavnejši in lahkotnejši.

 

Nizki ali visoki čevlji?

Najprej razmislimo o tem, kakšne čevlje potrebujemo, ali so to nizki ali visoki čevlji. Nizki pohodni čevlji so primerni predvsem za hojo po suhih, nezahtevnih terenih, če seveda nimamo težav z gležnji in smo izkušeni s hojo po različnih vrstah podlage. Hoja v nizkih čevljih je lahko bolj prijetna, lahkotnejša in lagodnejša. Če si lahko privoščite oboje, potem je najbolje kupiti oboje. Če ne želite ali ne morete kupiti nizkih in visokih pohodnih čevljev, potem predlagamo nakup visokih, saj so bolj primerni za večino pohodnikov in planincev. Res je, da so visoki čevlji nekoliko težji in okornejši, vendar pa je temu primerno boljša tudi opora in zaščita, predvsem v gležnju, ki je med hojo najbolj izpostavljen. Visoki čevlji so skoraj nujna oprema pri bolj zahtevnih terenih, v visokogorju, pri resnejšem pohodništvu ali gorništvu, kjer se soočamo z melišči, mokrim skalovjem ipd.

 

LAHKI POHODNI ČEVLJI

Čevlji za lažje terene so mehki, zračni, udobni in lahki. Praviloma so to nizki ali pol visoki čevlji, ki so namenjeni izletom, sprehodom, trekingu in podobnim občasnim dejavnostim. Njihovi podplati so bolj oblazinjeni in zato udobnejši ter mehkejši od modelov za srednje ali težje terene. Ti čevlji nimajo dodatne zaščitne gume in so narejeni iz lahkih ter zelo zračnih materialov. Nekateri modeli imajo nepremočljivo membrano.

Danes je na tržišču tudi poplava športnih copat, ki so namenjeni gorskemu teku in takšnim, ki tudi v hribih radi stopijo hitreje. V kolikor je naša pripravljenost na nivoju, ko smo tega sposobni, izbiramo obutev podobno kot pri ostali obutvi. Nikakor pa takšni čevlji/copati ne smejo nadomestiti pravih gorniških čevljev v sredo ali visokogorju.

 

ČEVLJI ZA SREDNJE ZAHTEVNE TERENE

Gre za najbolj razširjeno kategorijo čevljev, sploh med pohodniki, ki ne hodijo samo na občasne izlete oziroma med tistimi, ki hodijo po sredogorju raje kot po bližnjih hribčkih. Ti čevlji so trši od zgoraj opisanih, so višji, da segajo preko gležnja in imajo bolj grob in trši podplat. Čevlji varujejo stopalo pred zunanjimi udarci, sposobni so se prilagoditi kakršni koli površini, prav tako pa nudijo prožnost, ki je potrebna za dober vzpon.

 

ČEVLJI ZA ZAHTEVNE TERENE

Ti čevlji vedno segajo čez gležnje, videti so najtežji med vsemi pohodnimi čevlji. Največji poudarek je poleg kakovosti podplata tudi na kakovosti materiala, iz katerega je narejen zgornji del čevlja. Za te čevlje so uporabljeni najboljši materiali, saj so v visokogorju vremenske razmere najbolj zahtevne in nepredvidljive. Praviloma imajo ti čevlji vgrajene materiale za dobro toplotno izolacijo in pa dobre nepremočljive membrane, ki ščitijo stopalo pred vdorom vlage.

Posebno pozornost velja nameniti tudi temu, s kakšnimi derezami bomo čevlje kombinirali.

hiking

 

Velikost pohodnih čevljev

Najprej moramo ugotoviti pravo velikost čevlja, potem se posvetimo še počutju in obnašanju stopal v čevlju. Čevlji nam morajo biti prav; ne smejo biti tesni. Priporočljivo je, da čevlje pomerjamo popoldne ali zvečer, ko se stopalo zaradi zastoja telesnih tekočin nekoliko poveča. Pomerjamo seveda v nogavicah, ki jih bomo uporabljali na pohodih. V splošnem velja, da ko stopalo v čevlju porinemo naprej, naj bo na peti največ za debelino kazalca prostora. Pri zavezanem čevlju se prsti ne smejo dotikati konice čevlja. Pri različnih obremenitvah se stopalo s prsti in peto vred ne sme premikati znotraj čevlja. Pozorni moramo biti še na marsikaj. Če nas že v trgovini kaj tišči, stiska ali žuli, nas bo med resno uporabo še bolj.

 

NOGAVICE

Poleg kakovostne obutve je pomembna tudi izbira kakovostnih pohodnih nogavic. Le s kombinacijo obojega se bodo stopala med hojo počutila varno in udobno. Čevlji iz sodobnih membranskih »dihajočih« materialov šele skupaj s primernimi nogavicami zagotavljajo optimalno udobje. Včasih je veljalo pravilo, da moramo nositi dva para nogavic, zaradi manjše možnosti nastanka žuljev. Danes to ni več potrebno, saj so materiali in sama izdelava čevljev veliko bolj dovršeni.

 

V TRGOVINI

Naj vas ne zavede zunanji videz čevljev, lepe barve in oblike, saj pohodne čevlje kupujemo predvsem za uporabo in ne zato, da smo lepi. Najpomembnejše lastnosti pohodnega čevlja so udobje, razumna teža, zaščita pred mehanskimi in drugimi vplivi okolja, dober oprijem stopala v čevlju in podplata na podlagi, zagotavljanje dobre mikroklime, dolga življenjska doba in še marsikaj. Predvsem moramo vedeti, kakšni so naši načrti, kje, kdaj in kako pogosto bomo čevlje nosili. Dober čevelj za lažje, pretežno ravninske pohode je nekaj povsem drugega kot čevelj za zahtevne planinske ture, ki lahko zajemajo tudi lažje plezanje, hojo po snegu, meliščih in podobno.

Ob današnji veliki izbiri čevljev je zelo težko izbrati. Pomagajo nam lahko nasveti dobrih prodajalcev, ki so hkrati tudi izkušeni uporabniki, dobro opravljeni testi obutve, izkušnje znancev in prijateljev, pomembno pa je prisluhniti predvsem svojemu občutku, kako se naše stopalo počuti v čevlju. Model čevlja, ki je za nekoga odličen, ni nujno najbolj primeren tudi za nas. Res je, da se je težko odločiti na podlagi nekaj korakov, ki jih naredimo po trgovini, zato moramo za končno odločitev o nakupu vedno prisluhniti našim izkušnjam in občutkom.

 

V splošnem velja, da najboljšega pohodnega čevlja ni, poiskati moramo najboljši pohodni čevelj prav za nas, za naše značilnosti in potrebe. Če veliko hodimo, se splača potruditi in jih najti.