Več kot 500 000 zadovoljnih kupcev.
070 555 551
od ponedeljka do sobote: 8:00 – 19:00

SUP in supanje – nova priljubljena oblika rekreacije na vodi

Prav gotovo ste vsi že kdaj v zadnjem času na vodi opazili novo obliko rekreacije – supanje. Gre za veslanje stoje na deski, ki spominja na surf. Ime SUP namreč pomeni »Stand Up Paddling« (prevod iz angleščine: stoječe veslanje). Tudi Slovenija ni izjema, saj se je tudi pri nas ta izjemno dinamičen in zanimiv šport dodobra prijel in je iz leta v leto več navdušenih ljudi, ki se podajo na supanje. V zadnjih nekaj letih je supanje postalo najhitreje rastoči vodni šport

Razgiban nad-vodni šport zahteva veliko mero ravnotežja in kar nekaj kondicije, saj je veslanje v stoje kar visoko-kalorično potratna aktivnost. Ker zbuja veliko pozornosti, je navdušenih preizkuševalcev svojih zmožnosti vedno več – in prav je tako. Pri stanju na SUP deski si svet lahko ogledate iz povsem drugačne perspektive, kot doslej – reke, jezera in morje so nova tarča za raziskovanje narave in občudovanje naravnih danosti ali zgolj nabiranje novih moči. Ker je SUP deska dolga in dovolj široka, se nanjo lahko tudi uležete in z zaprtimi očmi je poslušate naravo: lahko se izključite iz modernega sveta in se znova »resetirate« in povežete z naravo. 

Ponudbo supov preverite TUKAJ.

In kaj je najboljše pri SUPu? Da imate na njem lahko tudi družbo: partnerja, otroka ali štirinožnega prijatelja! Dogodivščine pri skupinskem SUPanju bodo za vedno ostale v nepozabnih spominih. Poleg tega pa tudi leta niso ovira – predpogoj je edino znanje plavanja oz. uporaba pripomočkov za plavanje (pri neplavalcih), saj se rado zgodi, da vsaj na začetku, preden osvojite tehniko supanja, večkrat pristanete tudi v vodi. Vse kar za supanje potrebujete sta le SUP deska in veslo.   

S supanjem se boste sprostili in hkrati poskrbeli za svoje telo. Pri ohranjanju ravnotežja namreč vključimo številne mišice svojega telesa, zato je supanje odlična vadba za oblikovanje vašega telesa in hkrati tudi primerna vadba za izgubljanje odvečnih kilogramov. Če pa se pri tem še izjemno zabavate v naravi, namesto v nagnetenem fitness studiu, potem je to res nekaj izjemnega. 

  

Ponudbo supov preverite TUKAJ.

Nova oblika športnega preživljanja časa na prostem je povsem prevzela svet – supanje je postalo prava »norija« o kateri čivkajo že golobi na strehah. Če še niste poskusili, potem je letos skrajni čas, da to storite! Skoraj zagotovo vas bo supanje navdušilo in zasvojilo. In če je kakšna oblika zasvojenosti dobra, je zagotovo to oblika športne zasvojenosti, saj s tem vaše telo diha z vsemi celicami, ne le s pljuči.

SUP se lahko uporablja na vodnih površinah, kjer je globina vsaj 50 centimetrov (raje več kot manj, saj morate imeti prostor za veslanje in mehek pristanek v vodi v primeru izgube ravnotežja). Večinoma se superji odločajo za mirne gladine vode, obstaja pa tudi posebna serija SUPov, s katerimi se lahko spuščate tudi po bolj divjih vodnih brzicah. V tem primeru je sicer potrebne oz. priporočljive več opreme, kot na primer: neoprenska obleka, čelada, varnostni jopič in morebitni ščitniki za kolena. 

 

SUP deske so različnih oblik in velikosti ter iz raznolikih materialov, tako da se za različno zahtevne uporabnike vedno najde prava. V naši ponudbi boste našli pester izbor treh najbolj prepoznavnih blagovnih znamk supov: Red Paddle, Starboard in Amanzi.

 

Spoznajte SUP deske blagovne znamke RED PADDLE

Pri Red Paddle blagovni znamki supov boste našli pravo SUP desko za vsakogar – začetnika, otroka, poznavalca in ljubitelja hitrih brzic. Njihov cilj je poskrbeti za vse želje ljubiteljev supanja in jim omogočiti pustolovščino vsakokrat, ko se odpravijo na potep s supom. V ponudbi najdete deske iz modernih materialov in z inovativnimi tehnologijami, med njimi tudi številni modeli napihljivih supov, ki jih je še lažje prenašati naokoli.

 • Sup deska serije ALL-ROUND je najbolj priljubljena zaradi svoje vsestranskosti in uporabnosti. Primerna je za začetnike in poznavalce, za večje in manjše obremenitve.
 • Serija TOURING je super izbira za vse tiste, ki si želite doživeti več v krajšem času. SUP deske iz te serije vam bodo omogočile raziskovanje narave kot nobene druge doslej.
 • SUPi iz serije SURF so odlični za lovljenje valov in omogočajo več ravnotežja zaradi uporabe vesla. S tem se boste lažje naučili tehnike, ki je potrebna za surfanje. SUPi te serije so krajši, imajo širši nos in ožji rep. Poseben RSS sistem omogoča lažje manevriranje.
 • WINDSUP serija je odkritje – napihljiva SUP deska in jadro omogočata enako izkušnjo kot surfanje s prednostjo prenosljivosti.
 • RACE serija je namenjena tekmovalnim superjem, saj omogoča večje hitrosti. Deske prepoznate po obliki: so ožje in daljše  ter omogočajo še bolj gladko drsenje po vodi.
 • JUNIOR serija je namenjena otrokom – deske so manjše in širše za večjo stabilnost.
 • WHITE WATER serija SUPov je oblikovana posebej za bolj ekstremne pogoje in hitrejše vode.
 • YOGA serija je posebej prilagojena za vse ljubitelje joge, pilates in fitnesa – na vodi je vse še težje in bolj zahtevno, a toliko bolj zanimivo.
 • MULTI PERSON serija SUP desk je namenjena skupinski uporabi, zato je večja in zmore večje obremenitve. 

  

Ponudbo supov lahko preverite TUKAJ.                                                           Ponudbo vesel preverite TUKAJ.

Pri veslih lahko prav tako izbirate po obliki in vrsti materiala iz katerega so vesla izdelana. Na voljo so zaokrožena ali bolj kvadratna oblika, materiali pa so:

 • Karbonska vlakna (carbon, carbon elite in carbon convertible)
 • Kombinacija karbonskih vlaken in najlona (carbon nylon)
 • Kombinacija steklenih vlaken in najlona (glass nylon)
 • Steklena vlakna (glass)
 • Kovinske zlitine (alloy)

Na voljo je tudi posebna različica vesla za otroke. 

 

STARBOARD SUPi so eni najboljših SUPov na tržišču

Že od leta 1993 podjetje Starboard SUP proizvaja izdelke, ki vam omogočajo še več zabave v in na vodi. Z nenehno željo po izboljšavah ustvarjajo vedno nove oblike in velikosti SUPov, ki tako zadovoljijo še tako zahtevne uporabnike in ljubitelje tega športa. Pri njih najdete vse: napihljive SUPe, lesene SUPe in SUPe iz sodobnejših materialov. Vsaka SUP deska je na voljo v več stilih, saj je na tak način lažje ugoditi večji publiki. Na voljo so naslednje tehnološke linije SUP-ov:

 • STARSHOT linija SUPov ima natančno oblikovano jedro iz lesa borovcev z večplastnim premazom iz trpežnih steklenih vlaken. Je izjemno vzdržljiva in kakovostna deska za razumno ceno.
 • ASAP linija  pomeni »As Strong As Possible« (prevod: kolikor lahko močna) ima mehko zgornjo plast, sicer je osnova kot pri seriji STARSHOT. Je izjemno trdna in vzdržljiva deska s soft stilom.
 • WOOD linija je najboljšega izgleda in lažja od prvih dveh. Tehnologija izvira še iz 1994 in je še danes nadvse priljubljena.
 • CARBON SANDWICH linija je prvovrstna linija SUPov, ki imajo najmanjšo težo med vsemi. Primernsa predvsem za tekmovalne namene.
 • Napihljivi liniji ASTRO ZEN in ASTRO DELUXE – manjša in večja različica napihljivega SUPa za še lažje prenašanje naokoli.

Na voljo je več modelov SUPov:

 • Pocket Touring SUP Board
 • Elite Touring SUP Board
 • Sportsman SUP Board
 • Yoga Dashama Inflatable SUP Board
 • Astro Touring Inflatable SUP Board
 • Astro Racer Inflatable SUP Board
 • Drive SUP Board
 • Blend SUP Board
 • Atlas SUP Board
 • All Star SUP Board

Vsak od naštetih modelov je primeren za svojevrstnega uporabnika, ki ima svoje zahteve in želje, zato se za vsakogar najde pravi. 

Za veslanje na SUP deski potrebujete le še veslo – STARBOARD ponuja 3 opcije: bolt, enduro in polo. Bolt ima unikatno kvadratno obliko in 10-stopinjski kot naklona, kar omogoča izjemno direktnost. Enduro je bolj zaokrožene oblike in ima dvojno konkavo, ki omogoča direktnost, poseben dizajn pa še olajša poteg vesla iz vode. Oba modela sta iz najsodobnejše tehnologije karbonskih vlaken. Model Polo različica je namenjena igranju pola na vodi, saj ima luknjo za lovljenje žoge. 

 

Amanzi SUP napihljiva deska – akcija za vsak potep po vodi

Amanzi se predstavlja z napihljivim SUPom za vse vrste voda in skoraj vsakogar – oblika ALLAROUND omogoča, da se na njem dobro počutijo začetniki in poznavalci, saj ima dobro stabilnost in je primerna za na reke, jezera in morje. Debela je le 15 cm in izdelana iz najsodobnejših materialov, kar omogoča izjemno dobro plovnost.

Poleg SUP deske je pomembno tudi veslo – AMANZI veslo je iz lahkih karbonskih vlaken (tehta le 940 g) in sestavljeno iz 3 delov, kar omogoča nastavljivost dolžine vesla do 220 cm. V kompletu je še tlačilka in vrvica za privezovanje SUPa na gleženj. 

Ponudbo supov preverite TUKAJ.

Ne spreglejte 7 nasvetov za supanje za začetnike

 1. Začetniki se podajte na mirne gladine vode – najbolj primerno je jezero, ki je stoječa voda, ali morska gladina brez valov.
 2. Učenje vstajanja na SUPu počnite na globini, ne v plitvini – v plitvi vodi se namreč v primeru padca lahko poškodujete. Do primerne globine odveslajte na kolenih, nato poskusite vstati in obdržati ravnotežje. 
 3.  Razkorak v širini ramen in ravnotežna točka nekje na sredini deske je prava kombinacija za stabilnost. S pokrčenimi koleni boste lažje ohranjali ravnotežje pri veslanju in usmerjanju SUPa.
 4. Ravnotežje lovite z boki, glava in ramena naj bodo čim bolj pri miru, pogled usmerjen naprej, ne v SUP.
 5. Roka, ki drži vrh vesla naj bo ves čas iztegnjena, druga pa naj se prosto giba ob zamahih. Tako boste boljše prenašali moč na vesla in se ne boste tako hitro utrudili.
 6. Za začetnike so prava izbira večnamenske SUP deske, saj je ta najbolj stabilna zaradi svoje širine.
 7. Glede na vašo težo morate izbrati pravi volumen deske – k teži se prišteje 110 in dobite priporočen volumen za vas. Večja kot je deska, več obremenitve prenese in se vam na supu lahko pridruži tudi štirinožni prijatelj ali otrok.

Ponudbo supov preverite TUKAJ.

Nasveti za vzdrževanje SUPa

Ko enkrat investirate zajeten kupček denarja v športno opremo kot je SUP, je priporočljivo, da za to opremo tudi dobro poskrbite in ne izgubite investicije iz malomarnosti. K sreči SUP deska ni zahtevna za vzdrževanje, le nekaj dobrih praks vam mora priti v kri. 

 1. Po vsaki uporabi SUP desko očistite in operite. To je predvsem pomembno po supanju v slani vodi, čeprav je SUP potrebno očistiti tudi po supanju v sladkih vodah. S tem boste iz površine odstranili bakterije, ki se lahko zažrejo v površino.
 2. Vse kocinske delčke do suhega osušite s krpo. Celo nerjaveče jeklo lahko prične rjaveti. Posebej je to važno pri napihljivih SUPih, ki se sestavijo skupaj z zaponkami.
 3. Hranite ga izven dosega sonca – če se deske pregrejejo na soncu se lahko poškodujejo materiali – nastanejo lahko zračni mehurčki in poškodujejo površino. Namig: SUP hranite v vreči za SUP in če se le da, tudi v senci.

Teh nekaj nasvetov vam bo pomagalo ohraniti vaš SUP v odlični kondiciji za mnoge SUP izlete. 

Ponudbo supov preverite TUKAJ.

Lokacije za supanje v Sloveniji

 Slovenija je bogata z rekami, jezeri in imam tudi kanček morja, zato imamo nešteto možnosti za supanje. Ker skozi vsa večja mesta v Sloveniji teče kakšna reka, ni nemogoče celo, da se v šolo, na faks ali v službo zapeljete s SUPom.

Kje vse se lahko SUPa v Sloveniji?

Za začetnike v SUPanju se najprej priproroča stoječe vode, kot so jezera in mirnejši tokovi rek. Med jezeri so tako v ospredju največja in najbolj poznana kot so:

 • Blejsko jezero
 • Bohinjsko jezero
 • Cerkniško jezero

Poleg teh so vedno bolj popularna za supanje tudi:

 • Trbojsko jezero
 • Velenjsko jezero
 • Šmartinsko jezero
 • Zbiljsko jezero
 • Ptujsko jezero (Ranca)
 • Jezero Klivnik
 • Jezero Mola

Reke, ki imajo na odsekih mirnejši tok, so tusi primerne za supanje:

 • Ljubljanica (od Ljubljane do Podpeči)
 • Kolpa
 • Krka (mestna plaža Novo mesto)
 • Drava
 • Mura
 • Sava

Poleg rek pa je za supanje primerno tudi mirno morje. Navdušile vas bodo naslednje lokacije:

 • Fiesa
 • Strunjanski zaliv
 • Mesečev zaliv (Med Strunjanom in Izolo)
 • Ankaranski zaliv (do rta Debeli rtič)
 • Izolski zaliv
 • Koprski zaliv

Ponudbo supov preverite TUKAJ.